Achterkamertjespolitiek?

Lobbyen heeft altijd mijn grote interesse gehad. Wanneer pas je het toe? Wat zijn de ongeschreven regels? En hoe pak je het integer en professioneel aan?

vno-ncw-20-feb

Om mijn kennis weer eens op te poetsen, ging ik als lid van de ondernemerstafel van VNO-NCW op bezoek in de Tweede Kamer. We werden aldaar ontvangen door VVD kamerlid Ingrid de Caluwe. Naast actuele politieke issues, wilden wij maar al te graag iets meer horen over het lobbyen. Zeker nu zo kort voor de verkiezingen, zal er genoeg gelobbyd worden in het Haagse. Vooral de de do’s en de don’ts kwamen voorbij met begrippen als discretie, tact en doseren.

Wanneer ik lobbyen in het licht zet van mijn eigen vakgebied, wordt het veel ingezet voorafgaand aan een aanbesteding of wijziging van bijvoorbeeld het inkoopbeleid. In de training Masterclass Succesvol Inschrijven is lobbyen altijd een welkom onderdeel. Met mijn collega Ireen Boon delen we graag ervaringen met cursisten en leren hen meer over de juiste tone of voice in (mondelinge en schriftelijke) communicatie en alles over de juiste timing.

Lobbyen is leuk, van nut en vooral vaak hard nodig!

Interesse in de training Masterclass Succesvol Inschrijven?
De volgende start op 9 maart aanstaande. Er zijn enkele plaatsen beschikbaar (d.d. 23 feb). Kijk voor meer informatie op de site van het NIAC.

naamkaart-2e-kamer